Kim
Wall
Peter
Madsen
Foto: Ritzau Foto
Köpenhamn
Öresundbron
Kastrup
Saltholm
Malmö
A) Start


De mystiska timmarna

Foto: Thomas Sjørup

Från det att journalisten Kim Wall fotograferades i ubåtens torn på vägen ut ur Köpenhamn och ubåten hittades, gick det 15 timmar. Någonstans däremellan, försvann Kim spårlöst.

Vad hände efter att uppfinnaren Peter Madsen, 46, och den svenska frilansjournalisten Kim Wall, 30, lämnade hamnen i Köpenhamn i Madsens hembyggda ubåt?

Det är gåtan som polis och räddningstjänst nu jobbar febrilt med att lösa. En omfattande sökinsats, med hjälp från danska försvaret, pågår i Kögebukten och i andra delar av södra Öresund.

Kim Wall (30)

Journalist, saknad

  • Frilansjournalist som har skrivit för ansedda tidningar som New York Times och The Guardian.
  • Var ombord på ubåten för att göra ett reportage om Madsen när hon försvann.
  • Hon har en examen från det prestigefyllda Columbia University i New York och har vunnit flera utmärkelser för sitt journalistiska arbete.

Peter Madsen (46)

Uppfinnare, misstänkt

  • Känd i Danmark som uppfinnaren ”Rocket-Madsen.”
  • Han har byggt tre ubåtar, bland dem ”Nautilus U3C”.
  • Har ett uttalat mål att resa till rymden innan 2019 – i en egenbyggd raket.
  • Är misstänkt för att ha dödat journalisten Kim Wall genom oaktsamhet, motsvarande vållande till annans död. Sitter nu häktad.
Visa fakta

För polisen handlar det om att nysta upp vad som hände under timmarna mellan det att Madsen och Wall blev fotograferade i ubåtstornet, på väg ut från hamnen i Köpenhamn – till det att ubåten sjönk under följande förmiddag.

Torsdag, 10 augusti, cirka 19.00

Nautilus U3C lämnar hamnen

Klockan är runt 19 torsdag kväll när Madsen styr sin hembyggda ubåt Nautilus UC3 ut ur Köpenhamns hamn.

17,76 meter

A) De två seglar ut från Refshaleøen i Köpenhamns hamn.

Torsdag, 10 augusti, 19.30-20.15

De sista observationerna

En halvtimme senare lägger flera av varandra oberoende vittnen märke till farkosten, någon tar bilder av den surrealistiska synen. Blå himmel, blått vatten, en grå ubåt. En kvinna i röd jacka ler uppe från tornet på Nautilus, på en av bilderna ser det ut som att hon tittar rätt in i kameran. Vid hennes sida står Madsen, han har hakan i sin högra hand och tittar åt motsatt håll.

Kvinnan är 30-åriga svenskan Kim Isabel Fredrika Wall, prisbelönt frilansjournalist. Hon jobbar med ett reportage om Madsen som hon har tänkt sälja in till amerikanska tidskriften Wired.

Foto: Ritzau Foto

En av dem som ser ubåten och kvinnan i den röda jackan är Anders Valsted. Han befinner sig i sin segelbåt och tar en bild för att, som han senare säger till Aftonbladet, ”det är inte varje dag man ser en ubåt”.

Efter det att den sista kända bilden av Nautilus UC3 tas runt klockan 20:15 har ingen sett Kim Wall.

Torsdag, 10 augusti, 22.30

Madsens versioner

I Madsens första redogörelse släpper han av Wall vid restaurang Halvandet på Refshaleøen cirka tre timmar senare, vid 22:30-tiden. Restaurangen ligger inte långt från hamnen de lämnade tidigare under kvällen.

Polisen tror emellertid inte på uppgifterna och efteråt har Madsen ändrat sin version kring just detta. Hans nya version är dock inte känd. Norska VG har inte lyckats komma i kontakt med Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark, men till danska TV 2 säger hon att hon i samråd med sin klient kommit överens om att inte kommentera saken vidare i nuläget.

I måndags gick Madsen, som i dansk media kallas ”Raket-Madsen”, med på att stanna kvar i häktet, men vidhåller att han inte dödat Wall.

Resrutten går inte att spåra

Hur länge journalisten var tänkt att åka med i ubåten eller var det var tänkt att hon skulle släppas av, är i nuläget oklart. Madsens ubåt saknar dessutom signalsystem. Var den har åkt under de 15 mystiska timmarna går inte att spåra. Till Expressen uppger Köpenhamnspolisens Henrik Brix att allt är möjligt och att de inte utesluter att Kim Wall kan ha blivit bortförd till exempelvis Tyskland.

Under måndagen gick dansk polis ut med att Madsen vid flera tillfällen tagit folk ombord på ubåten. De ber om att få komma i kontakt med samtliga personer för att kunna ta reda på var turerna normalt brukade gå och hur de genomfördes.

Vid ett tillfälle under torsdagskvällen ska en kollega till Madsen ha fått ett sms från uppfinnaren om att en inplanerad tur till Bornholm nästa eftermiddag ställts in. Orsaken till varför är inte känd.

Torsdag, 10 augusti, 24.00

Observeras i natten

Så blir det natt, torsdag blir fredag och Nautilus UC3 observeras ännu än gång – denna gång mellan Köpenhamn och ön Saltholm, nordväst om Öresundsbron.

B

B) Ett större handelsfartyg på väg söderut är extremt nära att krocka med ubåten, som helt nedsläckt korsade farleden.

Tack vare månskenet undviker skeppet kollision med bara 30 meter till godo.

Fredag, 11 augusti, 02.30

Anmäls försvunnen

Under tiden försöker Kim Walls pojkvän att komma i kontakt med henne, men hon svarar aldrig i telefonen. Klockan 02.30 anmäler han henne saknad, drygt 20 minuter senare försöker Kustbevakningen anropa ubåten. Förgäves.

Fredag, 11 augusti, 07.11

Lång tystnad

Sen finns det inte några klockslag, inte några tidsangivelser, timmar, minuter, inte något 4, 37, 6 eller 08. Först klockan 07.11 händer det något:

Kustbevakningen skickar ut ett allmänt larm till alla fartyg i Öresund om att hålla utkik efter den saknade ubåten.

Fredag, 11 augusti, 10.14

Meddelande från fartyg

Tre timmar går. Klockan har blivit 10.14 när ett meddelande från ett fartyg kommer:

C

C) En ubåt befinner sig någonstans i Køgebukten i området söder om Drogdens fyr, som ligger i vattnet mellan Amager och Saltholm.

25 minuter senare får Peter Madsen – vinkande från ubåtstornet – kontakt med en räddningshelikopter.

Han förklarar att han har tekniska problem, men att ingen är skadad. Ett vittne som befinner sig i en närliggande båt berättar senare att Madsen vid en tidpunkt försvann ner under däck för att snabbt komma upp inom synhåll igen.

Fredag, 11 augusti, 11.00

Ubåten sjunker

Strax efter ca 11.00, kastar Madsen sig i havet. Nautilus har börjat sjunka, inom 30 sekunder försvinner den ned i djupet.

D) Dragør

D)  Uppfinnaren räddades av en privat båt som tar honom med till hamnen i Dragør på Amager.

Han säger sig vara den enda personen ombord och att han kvällen innan satte iland en kvinna på Refsehaleøen. Anledningen till att båten sjönk var att han hade haft vissa problem med fartygets ballasttank, och att allt gick fel när han försökte reparera den. Polisen tror inte på Madsens berättelse, utan tror att han sänkt båten för att dölja bevis.

Fredag, 11 augusti,17.44

Polisen i Köpenhamn skickar ut ett pressmeddelande

På fredagen klockan 17.44 skickar Köpenhamnspolisen ut ett pressmeddelande som bekräftar att ubåtens ägare häktats för att ha orsakat Kim Walls död på grund av ”oaktsamhet”, vilket kan jämföras med det svenska begreppet ”vållande till annans död”.

På lördagen genomsöks ubåten av polisen men de hittar varken levande eller döda människor i den. Under söndagen säger polisen på en presskonferens att de ser ubåten som en möjlig brottsplats.

Presstalesman Jens Møller säger följande:

– Vi hoppas att vi kan hitta Kim Wall vid liv, men vi förbereder oss på att hon inte lever.

Måndag, 21 augusti, 09.56

Uppger att Kim Wall dog på ubåten

I ett pressmeddelande meddelar Köpenhamnspolisen att delar av domstolssekretessen har hävts – efter en begäran från åklagaren och försvaret. Den danske uppfinnaren ska ha sagt både till polisen och till domstolen att det var en olycka ombord på ubåten som ledde till Kim Walls död.

Efter olyckan ska Peter Madsen ha dumpat kroppen till havs i Kögebukten. Enligt polisen har den danske uppfinnaren uppgett att han ”begravt henne till havs”.

Måndag, 21 augusti, eftermiddag

Delar av kvinnokropp hittas

På eftermiddagen hittas en stympad kvinnokropp i vattnet utanför Vestamager i Køgebukten, i området där Kim Wall har eftersökts. Danska polisen uppger att det är för tidigt att säga om det är Kim Wall.

Onsdag, 23 augusti

Dna-analysen visar att kroppen tillhör Kim

Den stympade kvinnokroppen som hittades i Kögebukten på måndagen är Kim Wall. Efter en dna-analys meddelar Köpenhamnspolisen att det är den svenska journalisten som har hittats.